A. Usually not. The Guidelines state
(Section 14C(1)) that content validity
is not appropriate where the selection
procedure involves knowledges, skills,
or abilities which the employee will be
expected to learn “on the job”. The
phrase “on the job” is intended to
apply to training which occurs after
hiring, promotion or transfer. Howev-
er, if an ability, such as speaking and
understanding a language, takes a sub-
stantial length of time to learn, is re-
quired for successful job performance,
and is not taught to those initial hires
who possess it in advance, a test for
that ability may be supported on a
content validity basis.

75. Q. Can a measure of a trait or
construct be validated on the basis of
content validity?

A. No. Traits or constructs are by
definition underlying characteristics
which are intangible and are not di-
rectly observable. They are therefore
not appropriate for the sampling ap-
proach of content validity. Some selec-
tion procedures, while labeled as con-
struct measures, may actually be sam-
ples of observable work behaviors.
Whatever the label, if the operational
definitions are in fact based upon ob-
servable work behaviors, a selection
procedure measuring those behaviors
may be appropriately supported by a
content validity strategy. For example,
while a measure of the construct “de-
pendability” should not be supported
on the basis of content validity,
promptness and regularity of attend-
ance in a prior work record are fre-
quently inquired into as a part of a se-
lection procedure, and such measures
may be supported on the basis of con-
tent validity.

76. Q. May a test which measures
what the employee has learned in a
training program be justified for use
in employment decisions on the basis
of content validity?

A. Yes. While the Guidelines (Sec-
tion 14C(1)) note that content validity
is not an appropriate strategy for
knowledges, skills or abilities which an
employee “will be expected to learn on
the job”, nothing in the Guidelines
suggests that a test supported by con-
tent validity is not appropriate for de-
termining what the employee has
learned on the job, or in a training
program. If the content of the test is
relevant to the job, it may be used for
employment decisions such as reten-
tion or assignment. See Section
14C(T).

77. Q. Is a task analysis necessary to
support a selection procedure based on
content validity?

A. A description of all tasks is not re-
quired by the Guidelines. However,
the job analysis should describe all im-
portant work behaviors and their rela-
tive importance and their level of diffi-
culty. Sections 14C(2) and 15C(3). The
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job analysis should focus on observ-
able work behaviors and, to the extent
appropriate, observable work products,
and the tasks associated with the im-
portant observable work behaviors
and/or work products. The job analy-
sis should identify how the critical or
important work behaviors are used in
the job, and should support the con-
tent of the selection procedure.

78. Q. What is required to show the
content validity of a paper-and-pencil
test that is intended to approximate
work behaviors?

A. Where a test is intended to repli-
cate a work behavior, content validity
is established by a demonstration of
the similarities between the test and
the job with respect to behaviors,
products, and the surrounding envi-
ronmental conditions. Section 14B(4).

Paper-and-pencil tests which are in-
tended to replicate a work behavior
are most likely to be appropriate
where work behaviors are performed
in paper and pencil form (e.g., editing
and bookkeeping). Paper-and-pencil
tests of effectiveness in interpersonal
relations (e.g., sales or supen{ision). or
of physical activities (e.g., automobile
repair) or ability to function properly
under danger (e.g., firefighters) gener-
aliy are not close enough approxima-
tions of work behaviors to show con-
tent validity.

The appropriateness of tests of job
knowledge, whether or not in pencil
and paper form, is addressed in Ques-
tion 79.

79. Q. What is required to show the
content validity of a test of a job
knowledge?

A. There must be a defined, well rec-
ognized body of information, and
knowledge of the information must be
prerequisite to performance of the re-
quired work behaviors. The work
behavior(s) to which each knowledge
is related should be identified on an
item by item basis. The test should
fairly sample the information that is
actually used by the employee on the
job, so that the level of difficulty of
the test items should correspond to
the level of difficulty of the knowl-
edge as used in the work behavior. See
Section 14C(1) and (4).

80. Q. Under content validity, may a
selection procedure for entry into a
job be justified on the grounds that
the knowledges, skills or abilities
measured by the selection procedure
are prerequisites to successful per-
formance in a training program?

A. Yes, but only if the training mate-
rial and the training program closely
approximate the content and level of
difficulty of the job and if the knowl-
edges, skills or abilities are not those
taught in the training program. For
example, if training materials are at a
level of reading difficulty substantially
in excess of the reading difficulty of
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materials used on the job, the Guide-
lines would not permit justification on
a content validity basis of a reading
test based on those training materials
for entry into the job.

Under the Guidelines a training pro-
gram itself is a selection procedure if
passing it is a prerequisite to retention
or advancement. See Section 2C and
14C(17). As such, the content of the
training program may only be justified
by the relationship between the pro-
gram and critical or important behav-
iors of the job itself, or through a
demonstration of the relationship be-
tween measures of performance in
training and measures of job perform-
ance.

Under the example given above,
therefore, where the requirements in
the training materials exceed those on
the job, the training program itself
could not be validated on a content va-
lidity basis if passing it is a basis for
retention or promotion.

C. CONSTRUCT VALIDITY

81. Q. In Section 5, “General Stand-
ards for Validity Studies,” construct
validity is identified as no less accept-
able than criterion-related and con-
tent validity. However, the specific re-
quirements for construct validity, in
Section 14D, seem to limit the gen-
eralizability of construct validity to
the rules governing criterion-related
validity. Can this apparent inconsis-
tency be reconciled?

A. Yes. In view of the developing
nature of construct validation for em-
ployment selection procedures, the ap-
proach taken concerning the gen-
eralizability of construct validity (sec-
tion 14D) is intended to be a cautious
one. However, construct validity may
be generalized in circumstances where
transportability of tests supported on
the basis of criterion-related validity
would not be appropriate. In establish-
ing transportability of criterion-relat-
ed validity, the jobs should have sub-
stantially the same major work behav-
iors. Section 7TB(2). Construct validity,
on the other hand, allows for situa-
tions where only some of the impor-
tant work behaviors are the same.
Thus, well-established measures of the _
construct which underlie particular
work behaviors and which have been
shown to be valid for some jobs may
be generalized to other jobs which
have some of the same work behaviors
but which are different with respect to
other work behaviors. Section 14D(4).

As further research and professional
guidance on construct validity in em-
ployment situations emerge, addition-
al extensions of construct validity for
employee selection may become gener-
ally accepted in the profession. The
agencies encourage further research
and professional guidance with respect
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