ness is still in progress and the fair-
ness study has not yet produced re-
sults. If the correlation coefficient for
the group as a whole permits the
strong inference that the selection
procedure is valid, then the selection
procedure may be used on an interim
basis pending the completion of the
fairness study.

60. Q. What are the potential conse-
quences to a user when a selection pro-
cedure is used on an interm basis?

A. The fact that the Guidelines
permit interim use of a selection pro-
cedure under some conditions does not
immunize the user from liability for
back pay, attorney fees and the like,
should use of the selection procedure
later be found to be in violation of the
Guidelines. Section 5J. For this
reason, users should take steps to
come into full compliance with the
Guidelines as soon as possible. It is
also appropriate for users to consider
ways of minimizing adverse impact
during the period of interim use.

61. Q. Must provisions for retesting
be allowed for job-knowledge tests,
where knowledge of the test content
would assist in scoring well on it the
second time?

A. The primary intent of the provi-
sion for retesting is that an applicant
who was not selected should be given
another chance. Particularly in the
case of job-knowledge tests, security
precautions may preclude retesting
with the same test after a short time.
However, the opportunity for retesting
should be provided for the same job at
a later time, when the applicant may
have acquired more of the relevant job
knowledges.

62 Q. Under what circumstances
may a selection procedure be used for
ranking?

A. Criterion-related and construct
validity strategies are essentially em-
pirical, statistical processes showing a
relationship between performance on
the selection procedure and perform-
ance on the job. To justify ranking
under such validity strategies, there-
fore, the user need show mathematical
support for the proposition that per-
sons who receive higher scores on the
procedure are likely to perform better
on the job.

Content validity, on the other hand,
is primarily a judgmental process con-
cerned with the adequacy of the selec-
tion procedure as a sample of the work
behaviors. Use of a selection procedure
on a ranking basis may be supported
by content validity if there is evidence
from job analysis or other empirical
data that what is measured by the se-
lection procedure is associated with
differences in levels of job perform-
ance. Section 14C(9); see also Section
5G.

Any conclusion that a content vali-
dated procedure is appropriate for
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ranking must rest on an inference that
higher scores on the procedure are re-
lated to better job performance. The
more closely and completely the selec-
tion procedure approximates the im-
portant work behaviors, the easier it is
to make such an inference. Evidence
that better performance on the proce-
dure is related to greater productivity
or to performance of behaviors of
greater difficulty may also support
such an inference.

Where the content and context of
the selection procedure are unlike
those of the job, as, for example, in
many paper-and-pencil job knowledge
tests, it is difficult to infer an associ-
ation between levels of performance
on the procedure and on the job. To
support a test of job knowledge on a
content validity basis, there must be
evidence of a specific tie-in between
each item of knowledge tested and one
or more work behaviors. See Question
79. To justify use of such a test for
ranking, it would also have to be dem-
onstrated from empirical evidence
either that mastery of more difficult
work behaviors, or that mastery of a
greater scope of knowledge corre-
sponds to a greater scope of important
work behaviors.

For example, for a phrticular ware-
house worker job, the job analysis
may show that lifting a 50-pound
object is essential, but the job analysis
does not show that lifting heavier ob-
jects is essential or would result in sig-
nificantly better job performance. In
this case a test of ability to lift 50
pounds could be justified on a content
validity basis for a pass/fail determi-
nation. However, ranking of candi-
dates based on relative amount of
weight that can be lifted would be in-
appropriate.

In another instance, a job analysis
may reflect that, for the job of ma-
chine operator, reading of simple
instructions is not a major part of the
job but is essential. Thus, reading
would be a critical behavior under the
Guidelines. See Section 14C(8). since
the job analysis in this example did
not also show that the ability to read
such instructions more quickly or to
understand more complex materials
would be likely to result in better job
performance, a reading test suported
by content validity alone should be
used on a pass/fail rather than a rank-
ing basis. In such circumstances, use of
the test for ranking would have to be
supported by evidence from a crite-
rion-related (or construct) validity
study.

On the other hand, in the case of a
person to be hired for a typing pool,
the job analysis may show that the job
consists almost entirely of typing from
manuscript, and that productivity can
be measured directly in terms of fin-
ished typed copy. For such a job,
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typing constitutes not only a critical
behavior, but it constitutes most of
the job. A higher score on a test which
measured words per minute typed,
with adjustments for errors, would
therefore be likely to predict better
job performance than a significantly
lower score. Ranking or grouping
based on such a typing test would"
therefore be appropriate under the
Guidelines.

63. Q. If selection procedures are ad-
ministered by an employment agency
or a consultant for an employer, is the
employer relieved of responsibilities
under the Guidelines?

A. No. The employer remains re-
sponsible. It is therefore expected that
the employer will have sufficient in-
formation available to show: (a) What
selection procedures are being used on
its behalf; (b) the total number of ap-
plicants for referral by race, sex and
ethnic group; (¢) the number of per-
sons, by race, sex and ethnic group, re-
ferred to the employer; and (d) the
impact of the selection procedures and
evidence of the validity of any such
procedure having an adverse impact as
determined above.

A. CRITERION-RELATED VALIDITY

64. Q. Under what circumstances
may success in training be used as a
criterion in criterion-related validity
studies?

A. Success in training is an appropri-
ate criterion when it is (1) necessary
for successful job performance or has
been shown to be related to degree of
proficiency on the job and (2) properly
measured. Section 14B(3). The meas-
ure of success in training should be
carefully developed to ensure that fac-
tors which are not job related do not
influence the measure of training suc-
cess. Section 14B(3).

65. Q. When may concurrent validity
be used?

A. A concurrent validity strategy as-
sumes that the findings from a -crite-
rion-related validity study of current
employees can be applied to applicants
for the same job. Therefore, if concur-
rent validity is to be used, differences
between the applicant and employee
groups which might affect validity
should be taken into account. The
user should be particularly concerned
with those differences between the ap-
plicant group and current employees
used in the research sample which are
caused by work experience or other
work related events or by prior selec-
tion of employees and selection of the
sample. See Section 14B(4).

66. Q. Under what circumstances can
a selection procedure be supported (on
other than an interim basis) by a crite-
rion-related validity study done else-
where?
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